Filip Dagerklint – präst

Varför valde du att studera kandidatprogrammet i religionsvetenskap och teologi?

– Jag ville bli präst. I Sverige blir de flesta som läser programmet präster, men en del blir lärare och kombinerar delar av den här utbildningen med lärarutbildningen.

Skulle du rekommendera andra att läsa religionsvetenskap och teologi?

– Ja absolut. Det handlar mycket om allmänbildning och världen öppnas upp för dig. Du får perspektiv både bakåt och framåt i tiden. Genom att förstå Europas och kristendomens historia förstår du också varför samhället ser ut som det gör idag. Jag hade inte varit den människa jag är idag om jag inte hade läst utbildningen. Jag greps av stor kärlek till kunskap och är tacksam för vad teologin har gett mig.

Vad fick du lära dig på utbildningen?

– Den har gett mig redskap. Jag har fått så mycket kunskap inom historia, filosofi och teologi så jag förstår den tid jag lever i mycket bättre. Jag är inte längre historielös. Jag vet om när kristendomen kom till Europa och Sverige. Utbildningen är bred och innefattar många ämnen. Jag fick lära mig allt ifrån gammalgrekiska till hur kyrkan förhöll sig till Nazityskland. Vi hade läskurser där det var helt underbart att själv få välja sin litteratur.

Hur såg en typisk dag som student ut?

– Vi hade ofta föreläsning i två timmar en till två gånger i veckan och sedan självstudier. Vissa kurser var mer intensiva. Jag brukade vara på teologen vid 9.30 och satt där och läste, drack kaffe och åt en Widerbergare. Sedan gled jag hemåt vid femtiden.

Har du något bra tips på studieteknik?

– Vill man lyckas gäller det att disciplinera sig. Se utbildningen som ett heltidsjobb, men framförallt se till att njuta av den. Ha kärlek till kunskap och läs för ditt eget självförverkligande.

Hur har du kunnat använda dina studier i yrkeslivet?

– Utbildningen har hjälpt mig när jag analyserar bibeltexter till predikningar. Jag har fått en akademisk bildning som är grundläggande för att kunna förkunna ordet och förvalta sakramenten. Utbildningen behövdes till mitt kall, men den är större än så. Den har gett mig något som människa. Jag är evigt tacksam för vad teologin har gett mig.

Varför är det bra att studera humanistiska och teologiska ämnen?

– Jag tycker att många som läser ”hårda” kurser bör läsa lite strökurser inom humaniora så deras världsbild växer. Humaniora öppnar upp för andra världar och samhället behöver den typen av bildning.

Vad skulle du rekommendera blivande studenter att tänka på när de väljer sin utbildning?

– Läs inte ett ämne bara för att det kan ge jobb utan för att bilda dig, men var seriös med allt du gör så att du inte bara läser och läser utan att det ger dig något. Se till att ta dina poäng och att ha ett mål.

Har du gjort några utlandsstudier?

– Nej, det ångrar jag. Jag var på väg och tittade på teologi i Libanon och i USA, men det blev inte av vilket jag ångrar jättemycket idag.

Hade du någon praktik?

– På den tiden hade vi praktik varje sommar så jag hade totalt tre praktikperioder inom svenska kyrkan. Det var jättetrevligt att träffa alla fina människor och se hur församlingarna hade det.

Hur tog du klivet över till yrkeslivet efter examen?

– Jag gick ut 2004. Sedan gick jag ett år på pastoralinstitutet i Lund för att förbereda mig inför prästlivet. Jag blev prästvigd i domkyrkan januari 2006 och jobbade sedan ett år i Sölvesborg. Som prästvigd får man garanterat arbete i ett år. Efter året i Sölvesborg fick jag ett långtidsvikariat på ett annat ställe och sedan fick jag fast anställning.

Vad gör du en dag på jobbet?

– Jag jobbar som präst i Malmö. Jag kan börja vid niotiden och ibland jobbar jag till långt in på kvällen med till exempel bibelstudiegrupper. Det blir rätt mycket kvällsarbete. Jag har inga fasta arbetstider utan arbetsuppgifter som ska göras. Ibland blir det mer än åtta timmar och ibland mindre. I söndags hade jag först gudstjänst, dop och sedan ett samtal. I fredags var jag på hembesök. Det är ett varierande arbete och jag ser det som ett kall att tjäna Gud.

Vad är ditt framgångsrecept?

– Allt man gör ska man göra seriöst och helhjärtat. Sätt upp ramar med vad du ska hinna göra under en bestämd tid

Filip Dagerklint. Foto: Lisa Kron
Namn: Filip Dagerklint
Bor:
Malmö
Yrke:
Präst i Svenska kyrkan
Studerat:
Kandidatprogram i religionsvetenskap och teologi

Präst

En präst i Svenska kyrkan har huvudansvaret för gudstjänsterna i församlingen och planerar och medverkar i dop, vigslar och begravningar. Som präst möter du människor i olika skeden och situationer i livet, och undervisning och själavård blandas med kontorsarbete. Förutom arbete i församlingar finns det också specialtjänster som sjukhuspräster, kriminalvårdstjänster och präster i utlandskyrkorna.
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2024-11-25