Hur är det att vara student vid Lunds universitet?
Våra studenter berättar om studentlivet och studierna i Lund och Helsingborg.
När jag började läsa kandidatprogrammet i historia hösten 2021 var det lite av en slump. Jag hade inte kommit in på mitt förstahandsval och hade valt historia som nummer två.
Att jag däremot har fortsatt att läsa historia hela vägen upp på masternivå är för att det erbjuder kombinationen av det jag är mest intresserad av: att läsa och skriva och skapa mig större förståelse för människan och hennes omvärld, både nu och då.
I början av universitetstiden var det väldigt skrämmande och lite svårt att komma in i pluggandet. Men efter att ha gjort den första hemtentamen började man förstå vad som krävdes för att få godkänt, vilket självklart gjorde det mycket enklare.
Att byta stad och lämna sin trygghet bakom sig kan vara väldigt läskigt, speciellt om man inte känner någon. Jag skulle säga att det absolut viktigaste är att hitta ett boende som passar just dig.
Jag valde att flytta in i en lägenhet som mitt första boende, men kände direkt när jag klev över tröskeln med en flyttkartong i famnen att jag hade hamnat fel. När jag efter en månad fick förfrågan om att flytta in i ett korridorsrum på en nation tog jag direkt möjligheten.
Läs mer om Tildes erfarenheter av studentlivet i Lund och Helsingborg.
Jag läser en kandidat i teologi och religionsvetenskap, och jag har alltid varit fascinerad av religion. Levd religion, dogmer, hur trosuppfattningar och idéer format samhällen och ideal, och hur ideal och samhällen format religioner.
Vilka texter som läses och varför, hur de läses, hur de behandlas… Det säger väldigt mycket om både individer och grupper hur de format och formar sin religiösa teori och praktik, och även dagens sekulariserade samhälle är så präglat av den religiösa yttring som varit tongivande i historien.