Vägen till examen
Inom humaniora och teologi
Program respektive fristående kurser är två olika vägar som leder till samma mål, nämligen en universitetsexamen. För en del examina krävs det att du läser på ett program, medan en del ämnen bara ges som fristående kurser. Oavsett om du har en kandidatexamen genom fristående kurser eller program, så kan du sedan söka kurser på avancerad nivå och läsa ett masterprogram.
Examen genom program
För en del examina krävs det att du läser ett program. Om du läser ett program är det bestämt i förväg vad du ska läsa de flesta terminerna. Inom många av våra program har du dock möjlighet att specialisera dig inom ett område som intresserar dig genom valbara kurser eller praktik. Det finns dessutom ofta möjlighet att studera utomlands en termin.
Här kan du läsa mer om våra program på grundnivå.
Examen genom fristående kurser
Om du läser fristående kurser bestämmer du själv vad du ska läsa inför varje ny termin. Du behöver därför inte veta exakt vad din examen ska innehålla när du påbörjar din utbildning. Du kan i stället välja inriktning efter hand och ändå tillgodoräkna dig det du läste i början av utbildningen i din examen. Om du läser fristående kurser kan du också byta studieort mer fritt än om du läser på ett utbildningsprogram.
När du är färdig med din utbildning på grundnivå kommer du att kunna ta ut en filosofie kandidatexamen, som innehåller 180 högskolepoäng. Minst 90 högskolepoäng ska vara i det valda fördjupningsämnet (120 högskolepoäng för vissa språk), varav ett självständigt examensarbete om 15 högskolepoäng. Endast avslutade kurser kan ingå i din examen.
Det är också möjligt att inkludera en termin utbytesstudier i din examen. Läs mer här om tillgodoräknande av utbytesstudier.
Det finns nästan oändligt med kombinationsmöjligheter
Du kan kombinera dina kurser nästan hur som helst, förutsatt att du som nämnt ovan läser 90 högskolepoäng (120 högskolepoäng för vissa språk) i ett fördjupningsämne, där 15 högskolepoäng ska bestå av ett examensarbete. Du behöver alltså inte börja eller avsluta med ett visst ämne, utan kan läsa kurserna i den ordning som du själv vill. Om du har frågor eller funderingar får du gärna kontakta våra studievägledare.
Vill du veta mer?
- Huvudområden/examensbeskrivningar vid HT-fakulteterna
- Här hittar du ämnen och kursutbud vid HT-fakulteterna
- Kontakta studievägledarna för respektive ämnen
- Karriär och praktik
- Ansök om examen - Examensavdelningen
- HT-fakulteternas examenshögtid
- Läs om vad man kan jobba med efter studierna - några alumner berättar