Olivia Ingvarsson
Vem är du och vad pluggar du i Lund?
Jag heter Olivia Ingvarsson och läser Kandidatprogrammet i historia, men har läst en termin mänskliga rättigheter där jag fick höra talas om CIM för första gången.
Du har gjort en interkulturell aktivitet på hemmaplan. Vad är det du varit med om?
Jag visste att jag ville engagera mig som volontär på något sätt här i Lund men visste inte riktigt var. Jag fick sedan höra talas om Rädda Barnens engagemang Tjej till Tjej genom två vänner på kursen och kände att det lät helt rätt för mig. Tjej till Tjej är nämligen ett projekt där nyanlända tjejer, främst i åldrarna 10-18 år, möts för lek och utbildning. Det som lockade mig var just den nära kontakten med tjejerna och att få möjlighet att vara ett stöd i allt från skolarbete till lek.
Vad tar du med dig från det här volontärarbetet?
Det jag främst tar med mig från volontärarbetet är känslan av att bidra och att göra skillnad. Även om mitt arbete är långt från samhällsomvälvande så hoppas jag ändå att min insats kan ge åtminstånde en tjej en boost i sitt självförtroende, sin vardag eller sitt skolarbete. Jag tar även självklart med mig alla möten med fantastiskt fina människor som jag lärt känna, både volontärer och flickor.
Hur tror du att du har påverkat de personer du har träffat?
Det är svårt att säga hur jag tror att jag påverkar de personer jag träffat men förhoppningsvis har jag påverkat dem på ett positivt sätt. Det jag dock vet är att projektet Tjej till Tjej har påverkat många av flickorna väldigt positivt, till den nivån att de äldre tjejerna som har varit med länge nu själva vill engagera sig som volontärer.
Vad kommer du aldrig att glömma?
Jag kommer nog aldrig glömma den första träffen jag hade med tjejerna. Det var på Högevallsbadet och vi skulle träna på att simma. Jag visste inte hur tjejerna skulle vara men jag tänkte på hur jag själv var i yngre tonåren och gissade att de skulle vara väldigt blyga, speciellt eftersom svenska är ett väldigt nytt språk för många av dem. Jag hade dock fel för det tog inte många minuter innan den första tjejen kom fram och bad om hjälp vilket både gjorde mig chockad men framförallt väldigt glad.
Tror du att du kommer att göra något liknande igen i framtiden?
Absolut! Jag kommer definitivt göra något liknande i framtiden. För tillfället trivs jag väldigt bra hos Tjej till Tjej och har inga planer på att avsluta mitt volontärarbete där. Rädda Barnen har även flera andra projekt som låter interessanta och som jag hade tyckt varit kul att titta närmare på!
Kommer du att använda denna aktivitet inom ramen för Certificate of International Merits (CIM)?
Ja, jag kommer använda mitt volontärarbete som en B-aktivitet inom ramen för CIM som är en av de lite mindre aktiviteterna även om jag skulle kunnat använda det som en A-aktivitet. Istället har jag valt att använda min utlandstermin i Dublin som min A-aktivitet. Som min andra B-aktivitet har jag ansökt om att bli internationell fadder. Man kan verkligen anpassa sina CIM-aktiviteter efter vad man tycker är kul!
Varför ville du engagera dig i aktiviteter inom CIM?
CIM har för mig framför allt fungerat som en liten extra motivation att faktiskt ta tag i och göra de saker som jag länge har tänkt att jag vill göra. Även innan jag hörde talas om CIM har jag tänkt att jag exempelvis vill volontärarbeta men har inte riktigt vetat vart jag skulle börja. Om man går i tankarna att engagera sig i liknande aktiviteter och volontärarbeten, eller kanske till och med redan gör det, så är det lilla extra arbetet som krävs för ett CIM definitivt värt det.