Välkommen till Lunds universitet!

Information till dig som studerar vid HT-fakulteterna

Är du antagen till en kurs hos oss? Följ dessa instruktioner efter att du har fått ditt andra antagningsbesked.

Detta behöver du göra

Introduktionsmötet är obligatoriskt, och om du inte kan komma måste du meddela utbildningsadministratören eller studievägledaren för din kurs, så att du inte blir struken. På respektive kurshemsida får du reda på när och var introduktionsmötet är. På kurshemsidan hittar du också kursplan, schema, litteraturlista och annan information om utbildningen. Du hittar kurshemsidan genom att välja ditt ämne i listan nedan.

Som student vid Lunds universitet får du ett studentkonto som består av användarnamn och lösenord. Studentkontot ger dig tillgång till bland annat e-post, trådlösa nätverk, passerkort, lärplattformen Canvas och bibliotekens nättjänster. Om du redan har ett aktivt studentkonto behöver du inte skapa ett nytt.

När du har aktiverat ditt studentkonto kan du för många kurser registrera dig själv i Ladok. Du loggar in med ditt studentkonto.

Tänk på att du bara kan registrera dig i Ladok under registreringsperioden. Den brukar öppna en vecka före kursstart och stänga dagen efter kursstart. För vissa utbildningar ska du istället registrera dig i samband med introduktionsmötet på kursen. Fråga utbildningsadministratören om du är osäker på vad som gäller.

Antagen med villkor

Är du antagen med villkor? Då kan du inte registrera dig själv i studentportalen. Läs i vår FAQ vad det innebär. Kontakta ämnets studievägledare om du har frågor.

Canvas är vår digitala lärplattform och ger dig tillgång till kursmaterial och information om lektioner, inlämningar och examinationer. På Canvas kan du också kommunicera med kursens deltagare och lärare.

Du kan använda Canvas i din webbläsare eller ladda ner en app. Du loggar in med ditt studentkonto.

Studenter som läser på campus vid Lunds universitet får ett personligt passerkort, kallat LU-kortet. Det behöver du för att låna böcker på alla universitetets bibliotek och för att få tillgång till lokaler utanför öppettider. Kortet är gratis och går snabbt att skaffa. Notera att LU-kortet dock inte är en giltig ID-handling vid tentamina.

Du hittar kursen genom att välja ditt ämne i listan

Antagen efter kursstart?

Leta reda på schemat och se när du har lektion. Du kan inte längre registrera dig själv, utan du måste be utbildningsadministratören om hjälp. Ditt studentkonto skapas så snart du är antagen till en kurs och då skickas ett mejl om aktivering. Det kan ta någon dag. Så snart du har aktiverat ditt studentkonto och registrerat dig på kursen kan du se informationen i Canvas.

Har du frågor?

Vänd dig i första hand till studievägledaren för din utbildning.

Vill du lämna återbud?

Om du är antagen men inte längre är intresserad av att gå en utbildning är det viktigt att du lämnar återbud. Genom att lämna återbud får en annan sökande snabbt tillgång till platsen.

Lämna återbud snarast på: www.antagning.se eller www.universityadmissions.se. Logga in på Mina sidor, välj länk Återbud/Decline, avsluta med Bekräfta.

Studentkonto

Här hittar du mer information om ditt studentkonto! Har du problem med aktiveringen? Kontaktuppgifter till IT-support hittar du också här.

Ny student vid Lunds universitet

Här har vi samlat ihop några av de viktigaste praktiska sakerna kring dina studier.

Kontakta studievägledningen

Studievägledarna vid HT-fakulteterna ger råd, stöd och information om till exempel utbildningsval, studieteknik och utlandsstudier.

Har du en funktions­nedsättning?

Här kan du läsa och ansöka om olika pedagogiska stödåtgärder.

Studentkåren

Humanistiska och teologiska studentkåren finns till för att studiebevaka utbildningen vid fakulteterna. Gå in på htslund.se för mer information om kåren och för att anmäla dig till novischaktiviteterna!

LUX- och SOL-guiden

Information för studenter

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2025-01-17