HT-samtal #64 – Mat och dryck
Publiceringsdatum: 21 december 2018
Om avsnittet: Julen står för dörren, med allt vad det innebär av stress, klappköp, pyntande och fejande. Och inte minst mat och dryck, som för många människor dominerar helgerna – från inköp och tillagning till servering, inmundigande och mellandagarnas många rester. Hur och vad vi äter har vi starka åsikter om. Det vi äter och dricker är marinerat i historia och historier, kultur och status, samveten och sammanhang.
Men hur möter den kulinariska världen den akademiska? Hur kan man som forskare intressera sig för mat och dryck? Martin Degrell i samtal med Anna Burstedt, etnolog, Emma Hilborn, historiker, och Håkan Jönsson, etnolog.
Producent Martin Degrell. Tekniker Peter Roslund.
Tips: Emma tipsar om boken What She Ate: Six Remarkable Women and the Food that Tells Their Stories av Laura Shapiro. Håkan tipsar om boken Catching Fire: How Cooking Made Us Human av Richard Wrangham. Anna tipsar om boken Jordnära: etnologiska reflektioner över ny nordisk mat av Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch (red.).