Internationella möjligheter på hemmaplan
Humanistiska och teologiska fakulteterna
Det finns många sätt för anställda att få internationella erfarenheter och att stärka den egna interkulturella kompetensen. Det kraftfulla med internationalisering på hemmaplan är att det erbjuder internationalisering för alla.
Du har många möjligheter att stärka dina interkulturella kompetenser på hemmaplan. Det viktiga är att du talar med din närmaste chef för att se om det kan ske på arbetstid och läggas in i din kompetensutvecklingsplan.
Läs mer om och inspireras av Journalistutbildningens samverkan med Malmö stad.
Välkomna en internationell medarbetare till HT-fakulteterna
En nyhet är att HT-fakulteterna och Lunds universitet uppmuntrar anställda att vara mentorer för inkommande internationell personal. Under läsåret 2023–2024 pågår ett initiativ som undersöker om det finns intresse från anställda att välkomna nya internationella medarbetare och doktorander till Lunds universitet och till HT-fakulteterna. Förhoppningen är att kunna matcha ihop ny och befintlig personal. Välkommen att anmäla ditt intresse, och prova på!
Det kan räcka med ett par timmar och betyda mycket för en gäst eller nyanställd – och vara roligt och givande för din egen del.
Hur upplever utländska gäster tiden vid LU? Ta del av ett antal porträtt av inkommande internationella anställda, doktorander och masterstudenter.
- Stärk din engelska genom att ta en kurs för anställda som erbjuds i Kompetensportalen.
- Jobbskugga en kollega som är verksam i en enhet med många internationella studenter eller medarbetare, eller som arbetar med internationalisering. Gör det i Lund eller bege dig till Campus Helsingborg – eller kontakta kollegorna i Malmö eller Ljungbyhed. Universiteten i Malmö och Köpenhamn ligger inte långt bort och erbjuder naturligtvis mängder av möjligheter. Låt dig inspireras av de tips som finns på LU:s medarbetarwebb.
- Jobbskugga en kollega utomlands genom ett virtuellt utbyte – från ditt eget arbetsrum. Känns det motigt att hitta en kontakt? Få tips och hjälp på hemsidorna för internationella möjligheter utomlands.
- Gör en så kallad Blended Mobility; först jobbskuggar du en utländsk kollega virtuellt, och sedan besöker du hen genom att ansöka om medel för Erasmus+ kompetensutveckling (jobbskuggning).
- Håll ett öga på kursutbudet i LU:s medarbetarwebb för kompetens- och karriärutveckling – kanske finns det något med interkulturell inriktning?
- Lyssna på ett intressant föredrag eller seminarium på ett interkulturellt tema. Varje månad händer det massor vid Lunds universitet – utnyttja det!
- Gå en kurs i danska. Centrum för Öresundsstudier erbjuder regelbundet intensivkurser för anställda.
- Som TA-anställd kan du inspireras av det EU-finansierade SUCTI-projektet (”Systemic University Change Towards Internationalisation”).
- Tänk på att när du stärker dina interkulturella kompetenser kan det innebära att nya karriärvägar öppnar sig. LU är i färd med att se över TA-anställdas kompetens- och karriärutveckling. Håll ett öga på vad det projektet kan innebära för dig.
För undervisande personal
Starta ett virtuellt samarbete eller upprätta en digital lärmiljö ihop med en kollega utomlands. Det finns medel att söka, inte minst om kollegan är verksam vid något av de universitet som ingår i det så kallade EUGLOH-nätverket. Läs gärna mer om EUGLOH-nätverkets stimulansmedelsprogram. Senast den 1 februari 2024 går det att ansöka om stimulansmedel vid LU för kurs- och programutveckling inom EUGLOH.
Inom ramen för det nystartade programmet ”The EUGLOH guest lecturer programme for teaching mobility” kan du bjuda in en kollega från ett av partneruniversiteten inom EUGLOH-samarbetet och undervisa tillsammans med hen på en pågående kurs.
Om möjligt, nyttja gärna Lunds universitets kultur- och museiverksamheter (LUKOM) i undervisningen och knyt an till globala fenomen, fynd och företeelser.
- Läs mer här om stimulansmedel för kurs- och programutveckling.
- Här kan du läsa mer om COIL (Collaborative Online International Learning).
- Det finns olika samarbetsformer med finansiering.
- Blended Intensive Programmes (BIP) är en nyhet inom Erasmus-programmet (2021–2027). Du kan vinna 6 000–8 000 € till institutionen om du startar upp ett sådant kurssamarbete med kollegor från minst två andra utländska lärosäten. Om något av de andra universitet är medlemmar i EUGLOH-nätverket har ni mycket goda chanser att få medel. För studenternas del innebär programmet såväl ett virtuellt som ett kortare fysiskt utbyte.
Utveckla din förmåga att kunna hantera den heterogena föreläsningssalen.
- Här hittar du inspiration från utländska universitet (Ohio State University, USA och Universiteit Utrecht, Nederländerna), länkar tillhandahållna av Rachel Forsyth vid LU Utveckling.
- Rachel Forsyth presenterar även en rad tips för universitetslärare som undervisar i det interkulturella klassrummet.
- Ytterligare inspiration kan hämtas både inom och utanför Sverige (Karolinska institutet, Universiteit Groningen och Köpenhamns universitet). Joyce Kling från ämnet Engelska på Språk- och litteraturcentrum har delat med sig av tipsen.
- Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling (AHU) erbjuder kurser och stöd. Håll utkik efter om det finns något i deras aktuella utbud som stärker dina interkulturella pedagogiska kompetenser.
- LU:s karriärutvecklingsprogram kan erbjuda fortbildning med interkulturellt innehåll.
- Lunds universitet omfattas sedan september 2020 av EU:s certifiering HR Excellence in Research. Läs mer och finn ut vad det kan innebära för dig som anställd forskare.