Högskolepedagogik
Humanistiska och teologiska fakulteterna
Alla lärare ska ha högskolepedagogisk utbildning. Enligt Lunds universitets anställningsordning krävs fem veckors högskolepedagogisk utbildning för att bli anställd som professor, universitetslektor eller universitetsadjunkt. Det är fakulteternas och institutionernas ansvar att detta mål och anställningsordningens krav på högskolepedagogisk utbildning uppfylls. Alla doktorander ska genomgå högskolepedagogisk utbildning omfattande minst två veckor, motsvarande 3 högskolepoäng, inom ramen för utbildningen på forskarnivå. Vid HT-fakulteterna finns också möjligheten för anställda att ansöka om att utnämnas till meriterad- eller excellent lärare inom ramen för fakulteternas högskolepedagogiska meriteringsmodell.
Aktuella kurser
Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling (AHU) erbjuder en rad kurser för undervisande personal. Från och med våren 2024 görs anmälningar direkt via AHU:s hemsida.
Det är inte rekommenderat att läsa mer än en kurs per termin. Du som doktorand ska planera ditt deltagande i samråd med din handledare och övrig personal ska stämma av med sin chef. Notera att vissa kurser har särskilda krav. Om du blir antagen till en kurs som anordnas av AHU bekostas deltagaravgiften av HT-fakulteterna. Om avanmälan inte skett senast 14 dagar före kursstart kan institutionen komma att faktureras för avgiften.
Obligatoriska kurser för lärare och doktorander
För tillsvidareanställning som lärare vid Lunds universitet krävs bland annat att du har minst fem veckors högskolepedagogisk utbildning, vilket motsvaras av följande kurser:
Lärarrollen i högre utbildning/Teaching and learning in higher education
Kursansvar i högre utbildning/Course design in higher education.
Den första kursen ingår som en obligatorisk kurs inom ramen för forskarutbildningen vid HT-fakulteterna. Handledare och doktorand ska tillsammans planera när kursen ska läsas och den ska ingå i den individuella studieplanen. Efter genomgången kurs får doktoranden ett kursintyg av AHU och därefter är det ansvarig administratör på institutionen som lägger in resultaten i Ladok och handledaren som attesterar.
Lärare som handleder doktorander inom forskarutbildningen ska ha genomgått en särskild handledarutbildning:
- Forskarhandledning/Doctoral supervision
Även andra fakulteter (CEE/Genombrottet vid LTH, Samhällsvetenskapliga fakulteten) erbjuder kurser för undervisande personal. Om du har frågor om dessa kurser, hör av dig till kontaktpersonen vid HT-fakulteterna på Kansli HT.
Inspirationskonferenser
Vartannat år arrangeras en inspirationskonferenser på HT-fakulteterna och vartannat år arrangeras en unversitetsgemensam högskolepedagogisk konferens som universitetets fakulteter turas om att stå som värd för. Under konferenserna ges möjlighet att dela med sig och ta del av andra lärares pedagogiska erfarenheter
Projektmedel för utveckling av undervisning och pedagogik
Humanistiska och teologiska fakulteterna har sedan 2020 utlyst medel för pedagogiska projekt inom vilka lärare kan utveckla undervisning och pedagogik på aktuella kurser och program.