Fakta och siffror

Humanistiska och teologiska fakulteterna

Humanistiska och teologiska fakulteterna bedriver en stor och varierad verksamhet inom forskning och utbildning som i vid mening syftar till att förstå människan som kulturell och samhällelig varelse. 

Våra intresseområden

Vi forskar och undervisar inom flera områden: historisk-filosofiska ämnen, språk och litteratur samt flera ämnen inom religionsvetenskap och teologi.

Totalt handlar det om cirka 600 anställda och ungefär 4000 helårsstudenter som studerar, forskar och arbetar på någon av våra åtta institutioner eller stödjande enheter som finns på LUX, SOL, MNO och Campus Helsingborg.

Våra utbildningar

I en värld där intrycken ökar i takt med samhällstempot är det viktigt att kunna resonera och diskutera utifrån humanistiska värderingar. Det finns många ämnen att välja mellan inom humaniora och teologi. Stora och mindre språk, historiska och filosofiska ämnen, olika tros- och livsåskådningar, konst- och musikvetenskap, journalistik och mycket mer.

Om våra utbildningar

Om vår forskarutbildning

Våra forskningsområden

Vår forskning är vittförgrenad, tvärvetenskaplig och griper tag i en rad skilda fenomen och förhållanden som gör oss till människor.

Forskningen fokuserar bland annat på tänkande och kommunikation från olika utgångspunkter – något som finns inom filosofi, kognitionsvetenskap, de språkliga disciplinerna och delar av teologin.

Vi forskar också om historiska, kulturella och samhälleliga förhållanden. Hit hör givetvis historia (inklusive religionshistoria och kyrkohistoria), arkeologi och etnologi, men också den historiska forskning som bedrivs inom de religionsvetenskapliga, språkliga och litterära disciplinerna.

En annan viktig del av vår forskning utgörs av de discipliner som inriktar sig på estetiska och konstnärliga framställningar. Hit hör ämnen som till exempel litteraturvetenskap, konstvetenskap och musikvetenskap.

En viktig forskningssatsning vid HT-fakulteterna utgör det så kallade Humanistlaboratoriet som tillhandahåller högteknologisk utrustning för många av områdets forskningsinriktningar.

Om vår forskning på våra forskningssidor

HT-fakulteterna i korthet

Siffrorna gäller huvudsakligen verksamhetsåret 2024.

Studenter

Ungefär 4500 helårsstudenter (år 2023)

Utbildningar

67 ämnen

13 kandidatprogram

15 masterprogram

Cirka 800 kurser på grundnivå

Cirka 440 kurser på avancerad nivå

Internationellt utbyte

133 inresande studenter

146 utresande studenter

Anställda (heltidsekvivalenter i dec.)

All personal: 719 (år 2023)

76 professorer

216 forskare/lärare*

166 doktorander (år 2023)

134 teknisk/administrativ personal

(*Lektor, meriteringsanställning, adjunkt, annan undervisande och forskande personal.)

Ekonomi (2024)

Statlig finansiering

Utbildning på grundnivå och avancerad nivå: 255 miljoner kronor

Forskning och forskningsstudier: 296 miljoner kronor

Extern finansiering

195 miljoner kronor

Institutioner

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2025-01-13