Forskare i svenska tog emot hederspris för bästa nya kurslitteratur
Gunlög Josefsson och Katarina Lundin tog nyligen emot Kurslitteraturprisets hederspris 2018. Priset som tillkännagavs i juni har de fått för sin bok "Nycklar till grammatik". Genom sina pedagogiska…
Kognitionsvetare belönas med IgNobelpriset för tankeväckande forskning
På Furuviks djurpark imiterar besökare och schimpanser varandra lika mycket. Det visade en studie i tidskriften Primates under 2017. Forskarna bakom studien, kognitionsvetarna Tomas Persson,…
Einar Hansen prisar nyskapande historiker och originell etnolog
Einar Hansens Forskningsfonds svenska pris för framstående humanistisk forskning tilldelas Joachim Östlund. Han prisas för en nyskapande och högst relevant form av historieskrivning som ger nya…
Beslutsblindhet leder till politiska åsiktsförändringar som består över tid
Kognitionsvetare från Lunds universitet och Karolinska institutet har visat att det kognitiva fenomenet beslutsblindhet kan leda till förändringar av politiska åsikter som består över tid. Dessutom…
Utbytesstudenterna är på plats i Lund!
På onsdagen välkomnades 90 av de totalt 110 inkommande studenterna till HT av Samuel Byrskog, prodekan för forskarutbildning.
Arkeologiskt östersjösamarbete får 20 miljoner av EU
Ett kommunikation- och turismprojekt kopplat till arkeologiska platser i södra Östersjöområdet beviljas cirka 20 miljoner kronor av EU. Projektet har som mål att skapa möjligheter till…
Uthållighet ger bra prestationer i skolan
Om du inte lyckas första gången... ... så försök igen, och igen, och igen. Det ligger en viss sanning i det gamla lärartalesättet visar ny forskning av kognitionsvetare vid Lunds universitet.…
Tusentals svenskar skaffar mikrochip-inplantat – detta är förklaringen varför
Tusentals människor i Sverige har fått ett mikrochip inopererat som fungerar som ett kontaktlöst kreditkort, passerkort och även tågkort. Med chipet under huden finns det inte längre anledning att…
Dagens bryggerier har anor från järnåldern
Arkeologer har funnit förkolnat skalkorn med groddar som visar att man producerat malt till ölbryggning i Norden redan under järnåldern. Fynden som gjorts i Uppåkra utanför Lund tyder på att man…
Hedersdoktor lyfter frågor om religion, sex och HBTQ-personers rättigheter
Årets teologie hedersdoktor Elias Bongmba vill lyfta kontroversiella ämnen och frågor inom en rad ämnen såsom teologi, religionsvetenskap, filosofi och etnologi. Teologiska fakulteten lyfte därför upp…
Världsledande forskare föreläser om Bergman
Flera ledande forskare inom bland annat filmvetenskap kommer till Lund 14-16 juni för att föreläsa om Ingmar Bergman. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och handlar om alltifrån Bergmans…
”Förintelsen får aldrig glömmas”
– Ett av mina mål är att lämna världen lite bättre till nästa generation, säger Robert D. Resnick, en av Teologiska fakultetens två nya hedersdoktorer. Hans enastående arbete med att få in donationer…
Jaget är en jazzorkester - om konsten att se sig själv
När stiftelsen Baculus Deperditus för fjärde året i rad bjöd in till föreläsning i domkyrkan handlade det om konsten att se sig själv. Kognitionsforskare Peter Gärdenfors och konstnären Charlotte…
"Svenska Akademien hade inget val"
Beskedet om att Nobelpriset skjuts upp är historiskt. ”Men på sikt tror jag inte att det gör så mycket”, säger professor Thomas Kaiserfeld.
Årets Humanist- och teologdagar blickar in i det okända
”Okänd, ökänd, misskänd – förintelsen 1941-2018”, ”Turist bakom järnridån – en resa in i det okända” och ”Jack the Ripper – världens mest okända kändis?”. Det är några av de populärvetenskapliga…
Överraskande mycket fisk i stenålderskosten
Ny forskning vid Lunds universitet kan nu visa vad de första människorna faktiskt åt i södra Skandinavien för 10 000 år sedan. Betydelsen av fisk i kosten visade sig vara större än förväntat. Ska man…
Etnologen Susanne Lundin får Rausingpriset 2018
Susanne Lundin, internationellt erkänd forskare inom forskningsfältet humaniora och medicin, tilldelas det prestigefyllda Rausingpriset. Priset är 50 000 kr och delas ut i samband med…
Studenter lär sig svenska på tio månader
– Svenska är inte så svårt, faktiskt. Jag tror att om man studerar mycket hårt så sex månader räcker för att funka i ett svenskt sammanhang, säger Danyal Baytoon till Sydsvenskan. Enligt tidningen…
David Willgren prisas av Kungl. Vitterhetsakademien
David Willgren, forskare i Gamla testamentets exegetik, har belönats med 50.000:- från Kungl Vitterhetsakademien för sin avhandling "Like a Garden of Flowers: A Study of the Formation of the ’Book’ of…
Okänt språk har upptäckts i Sydostasien
Ett tidigare okänt språk har hittats på Malackahalvön av lingvister vid Lunds universitet. Språket har fått namnet jedek. – Att dokumentera utrotningshotade minoritetsspråk som jedek är viktigt då…
Presskontakter
Louice Cardell Hepp
kommunikatör
louice.cardell_hepp@kansliht.lu.se
046–222 32 42
Malin Sjöberg
kommunikatör
malin.sjoberg@kansliht.lu.se
046–222 41 34