
Lundaalumnen Anders Arborelius blir Sveriges första kardinal
– Jag fick en smärre chock när jag möttes av beskedet, berättar biskop Anders Arborelius, som förutom sin teologiexamen från Rom har en magister i moderna språk från Lunds universitet. Studierna i…

Religion och konst – samma andas barn?
En bilverkstad i Kista avbryter allt arbete klockan 12 varje dag för att lyssna på Dagens dikt i P1 – en estetisk upplevelse som de beskriver nästan som en sorts andakt. LMK-stiftelsen har nyligen…

Tankar om kärlek – som kulturellt och kemiskt fenomen
Stiftelsen Baculus Deperditus bjuder in till en föreläsningskväll i Lunds domkyrka tisdag 23 maj kl. 18.30 där docent Mia-Marie Hammarlin och professor Ulf Ellervik delar med sig av sina tankar om…

Elevers och studenters skrivande – ständigt i kris
En ny avhandling i utbildningsvetenskap visar att de senaste årens skrivkrisdebatter bygger på myter och överdrifter och att dessa till och med kryper in i styrningen av skolan.

Ny guide fick studenter att diskutera en studiemiljö på lika villkor
Inte bara kaffet och chokladen lockade när HT-fakulteterna lanserade sin nya guide som ska hjälpa studenterna att hitta rätt väg att få hjälp om det upplever sig utsatta för diskriminering,…

En eftermiddag om tillit och kunskap i en digital värld
Näthat i skolan, fejknyheter och sökalgoritmers betydelse på webben är fenomen vi dagligen stöter på i media. Men vad ligger bakom? Forskare vid Lunds universitet har i det tvärvetenskapliga projektet…

Framtid temat för årets Humanist- och teologdagar
Vad betyder Harry Martinssons framtidsversion Aniara 2017? Hur kan man bena ut forntida mordfall med framtida teknik? Hur ser framtidens yrkesliv ut i en digitaliserad värld? Detta är några av de…

Tusen gravar berättar om döden i modern tid
– I gravarna fann vi människor som begravts med sina löständer och som var uppklädda i sina vackraste kläder. En kvinna hade till och med sin peruk på sig. Många av de begravda är behandlade som om de…

Avancerade jaktmetoder maximerade avkastningen för stenåldersmänniskor
Ett unikt fynd av benrester från den 9200 år gamla bosättningen vid Norje Sunnansund i Blekinge visar vilka överraskande avancerade jaktmetoder som användes på den tiden. En central upptäckt är att…

Bokförläggarna Karina Klok och Tove Marling Kallrén får Rausingpriset 2017
Karina Klok och Tove Marling Kallrén, som driver bokförlaget Makadam, tilldelas det prestigefyllda Rausingpriset 2017. Priset är på 50 000 kr och delas ut i samband med Rausingföreläsningen, som…

Möt konst, poesi och litteratur genom läkarstudenters ögon på Skissernas Museum
Som läkare behöver man ha både högt specialiserad medicinsk kompetens och vara tränad i att möta sjuka människors känslor och behov. Satsningen på Medicinsk humaniora på läkarprogrammet i Lund och har…

Robotar som kan kasta boll och visa känslor
Den 18 och 19 januari träffades några av framtidens innovatörer på LUX för att demonstrera och berätta om sina forsknings- och utvecklingsprojekt.

Stellan Skarsgård, Per T Ohlsson, Ulrike Hahn och Baruch Fischhoff nya hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten i Lund
Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet har utsett sina hedersdoktorer för år 2017. Vid doktorspromotionen i Lund den 2 juni kommer två professorer, en svensk journalist och en svensk…

Nya hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten i Lund
Den tvär- och mångvetenskapliga religionsvetaren Paula Fredriksen och kyrkohistorikern Hartmut Lehmann, inriktad bland annat på reformationen och reformationsjubiléerna, har utsetts till nya…

Lundahistorikern Eva Österberg får Anders Nygrenpriset 2017
Teologiska fakulteten har utsett professor emerita Eva Österberg till Nygrenpristagare 2017. Prissumman är på 50 000 kr kommer att överlämnas vid en ceremoni i Lund i maj.

Nytt forskningsnav för mänskliga rättigheter lanseras i Lund
Lunds universitet och Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt lanserar den 8:e december ett nytt samarbete för forskning kopplad till mänskliga rättigheter.…

Tyska, franska och spanska - forskningsstudie undersöker vad svenska elever kan
Idag släpps PISA-resultaten men i PISA undersöks inte elevers färdigheter i moderna språk. I en EU-undersökning från 2011 visade sig svenska elever vara bäst i engelska bland de 14 länder som deltog.…

Ny bok gör samhället tillgängligare för synskadade
Kan människor som aldrig har sett, se saker för sitt inre öga, alltså skapa mentala bilder? Om ja, hur går detta till? Kognitionsvetare kan ge viktiga bidrag till syntolkningen. Den i dagarna…

Dylan ett smart och briljant val
Fullkomligt oväntat, men ett smart val säger litteraturvetaren och poesiexperten docent Daniel Möller om Svenska Akademiens val av Bob Dylan som årets Nobelpristagare i litteratur. Daniel Möller…

Åttiofem studenter firades under lördagens examenshögtid
Universitetshusets aula var närapå fullsatt av nära och kära när de åttiofem stolta studenterna en efter en gick fram för att emot sitt diplom ur forskningsdekanen Johannes Perssons hand.
Presskontakter
Louice Cardell Hepp
kommunikatör
louice.cardell_hepp@kansliht.lu.se
046–222 32 42
Malin Sjöberg
kommunikatör
malin.sjoberg@kansliht.lu.se
046–222 41 34