LUX vinnare av Svenska Ljuspriset
LUX har korats till vinnare av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset. Tävlingen hålls varje år och syftar till att uppmärksamma ljusets betydelse för människor och miljö.
Språket är nyckeln till att förstå våra sinnens mångfald
Lingvisten Niclas Burenhult har tilldelats närmare 14 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond för projektet "Språket som nyckel till perceptuell mångfald: ett tvärvetenskapligt grepp på sinnena".…
Lundaexpertens deckartips för hängmattan i sommar
Svenska deckare lockar miljontals läsare i Sverige och utomlands. Typiska ingredienser i genren är samtidsskildringen, samhällskritiken, miljö- och naturskildringarna samt de starka…
Superinternationell språkkonferens på SOL
Hur hänger forskning inom språkpolitik ihop med den senaste forskningen inom språkinlärning? Inte alltid så mycket som man kan önska. En konferens på SOL med deltagare från 28 länder försöker…
Var lär man sig mest engelska på kortast tid, i Sverige eller Vietnam?
Svenska barn är bättre på att kommunicera, medan vietnamesiska barn är bättre på att göra korrekta meningar och förstå språkregler. Det visar en studie av barn i 11-12-årsåldern som är gjord av…
Mikael Roll och Arne Jönsson tilldelas pris från Einar Hansen
Einar Hansens svenska forskningspris för framstående insatser inom humanistisk forskning tilldelas Mikael Roll, docent i allmän språkvetenskap vid Lunds universitet. Fondens svenska hederspris…
Susanne Lundins projekt fick RJ Sabbatical
Etnologen Susanne Lundin har blivit beviljad 1.5 miljoner för 15 månader från RJ Sabbatical. Söktrycket var stort – av 125 sökande fick sju personer anslag.
HT står värd för nationell Humanistisk fakultetskonferens
Under den nationella konferensens första dag så presenterade universitetskansler Harriet Wallberg det kommande utvärderingssystemet, för utbildning på alla nivåer. Hon hämtade även in synpunkter från…
”Döden har med livet att göra”
När Stiftelsen Baculus Perditus - den förlorade kräklan för första gången bjöd in till en kväll var temat döden. Hur är det att vara människa när döden är nära? Det blev en stark upplevelse i ord och…
Kommunismen på film efter murens fall - vad kunde visas?
Hur gör man upp med sitt kommunistiska förflutna via film? Historikern Sune Bechmann Pedersens avhandling undersöker hur den kommunistiska tiden representeras på film efter 1989 i Tyskland och i…
Antikt tempel återupptäckt
– Det här fyndet förändrar platsens historia, och visar grundligt att Gebel el Silsila inte bara var ett stenbrott utan också en helig plats, säger arkeologen Maria Nilsson vid Lunds universitet.…
Glasklar brytning i gesterna
Hur dukar du ett bord? En fransman och en svensk gör nog på ungefär samma sätt när de ställer fram glas, lägger ut bestick och sätter fram tallrikar. Men när de ska beskriva hur de dukar ser gesterna…
"Tidiga skolmorgnar en fara för hälsan"
Tidiga skolmorgnar inte bara försämrar studiekapaciteten hos en stor andel elever i de övre tonåren utan utgör också ett direkt och allvarligt hot mot deras hälsa. Det skriver sociologer,…
Blicken kan avgöra vad som är rätt och fel
Vår ståndpunkt påverkas av vad ögat tittar på när vi fattar moraliska beslut. Forskare lyckades påverka försökspersoners svar på frågor som ”Är mord försvarbart?” genom att följa deras ögonrörelser.…
”Tattarfrågan” – Exkludering, assimilering eller utrotning?
Raskravaller i Jönköping, skallmätningar, tvångsomhändertagande av barn, utdrivningar. Svenska samhällets syn på ”tattare” har lett till diskriminering och våld långt in på 1900-talet. Historikern…
2015 års Rausingpris tilldelas Sune Nordgren
Konstentreprenören Sune Nordgren får Rausingska humanistpriset 2015. Vi känner honom genom spännande konstutställningar, upprörda debatter och oväntade sammanhang. Han har varit en vital del av…
Nya hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten
Danska osteologen Pia Bennike, tyska teologen Oda Wischmeyer och tyska språkvetaren Manfred Pienemann har utsetts till den humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2015.
Arkeologer gjorde unika fynd i Egypten
Det enda nuvarande svenskledda projektet i Egypten ”Gebel el Silsila Survey Project” har gjort ett antal sällsynta fynd. Teamet har bland annat upptäckt en så kallad stela – en relief inristad i…
Presskontakter
Louice Cardell Hepp
kommunikatör
louice.cardell_hepp@kansliht.lu.se
046–222 32 42
Malin Sjöberg
kommunikatör
malin.sjoberg@kansliht.lu.se
046–222 41 34