Litteraturvetaren Daniel Möller årets Einar Hansen-pristagare
Einar Hansens forskningspris om 150 000 kronor tillfaller litteraturvetaren Daniel Möller som sedan disputationen 2011 har hunnit genomföra ett stort antal litteraturvetenskapliga projekt av hög…
Årets Framtidsvecka – både fysiskt och digitalt
Framtidsveckan kommer att bli av i år, men vara lite annorlunda än förra årets arrangemang. Alla hälsas välkomna.
Lunds universitet bjuder på spännande forskning på digital bokmässa
Vad vet du om trädgårdsdjur, algoritmer, folkbildning eller katters hemliga språk? För åttonde året i rad deltar Lunds universitet med ett program på Bokmässan i Göteborg. I 23 inspelade samtal blir…
Mathias Osvath ny ledamot i Sveriges unga akademi
Kognitionsvetaren Mathias Osvath väljs tillsammans med sju andra nya ledamöter från andra lärosäten in i Sveriges unga akademi. Den unga akademin är en tvärvetenskaplig akademi där några av de bästa…
76 miljoner till Medicinsk humaniora
En generös donation från Birgit Rausing gör att Medicinska fakulteten vid Lunds universitet nu kan planera för att etablera humaniora som en integrerad del av den medicinska utbildningen och…
Forskning om alligator på helium ger IgNobelpris till Lundaforskare
Kognitionsforskaren Stephan Reber är en av forskarna som tilldelas årets IgNobelpris för sin forskning om alligatorers ljud. I en studie från 2015 undersökte man vad som händer om en alligator får…
Taggade utbytesstudenter välkomnades under coronasäkra former
Nu är de utbytesstudenter som lyckats ta sig hit på plats. Vanligen kommer cirka 130 inresande studenter från hela världen till HT, men på grund av Corona var de i höst 30 stycken och alla kom från…
Peder Winstrups mumie skriver om tuberkulosens historia
En genetisk studie av små förkalkningar som hittades i lungorna på lundabiskopen Peder Winstrups mumie visar att sjukdomen tuberkulos inte är äldre än cirka 6000 år och inte 70 000 år som tidigare…
Syrisk språkvetare får fristad vid LU
Professor Moheiddin Homeidi är den första forskaren som universitetet tagit emot genom nätverket Scholars at Risk. För fyra månader sen kom han till Lund från Syrien. Även om starten inte blev som han…
Min coronavardag: ”Hjälpsamheten har ökat lärare emellan”
LUM har träffat medarbetare som arbetar med vitt skilda saker runtom på universitet, men som alla påverkas av pandemin – både i arbetet och utanför.
Listan: Fem följder av corona för HT-fakulteterna
Vilka följder coronakrisen får för en fakultet är egentligen svårt att säga efter några månader. Men vissa saker kan vi ändå utläsa av detta hack i tiden, säger Johannes Persson, dekan vid de…
Humanistiskt robotlabb öppnar upp för andra fakulteter
Förhoppningar om att robotar ska kunna hjälpa till i skolan, vården och serviceyrken har gjort att universitetet satsar på Cognitive Robotics Lab som forskningsinfrastruktur. Labbet ska ge fler inom…
MOOC har fått internationellt lyft i coronatider
MOOC:en Writing in English at University har tiodubblat sina nyregistreringar per vecka sedan i början på mars. Antalet har ökat från har ökat från 56 000 till 73 000 på två månader. En ökning som…
Min coronavardag: ”Frustrerande med alla som inte håller avstånd”
LUM har träffat medarbetare som arbetar med vitt skilda saker runtom på universitet, men som alla påverkas av pandemin – både i arbetet och utanför.
Bebisar märker när du härmar dem – och de gillar det
Sex månader gamla spädbarn verkar förstå när vuxna härmar dem och upplever den som härmar dem som mer vänligt inställd, enligt en ny studie från Lunds universitet. Barnen tittade längre på och log mer…
Sommarkurs ska ge perspektiv på pandemier
Allas liv påverkas av Corona just nu. Strategier för att bäst skydda sig och bli kvitt sjukdomen diskuteras världen över. Men människan har brottats mot pandemier tidigare i historien. Allra värst var…
Vetenskapsrådet ger SweHumLabs högt betyg
Forskningsinfrastrukturen för humaniora SweHumLab, en satsning av Humanistlaboratoriet och Humlab vid Umeå universitet, har blivit högst rankad vid Vetenskapsrådet behovsinventering av…
Egyptenarkeologen Maria Nilsson årets Rausingpristagare
Rausingpristagare 2020 är arkeologen Maria Nilsson, vars forskningsinsatser i Egypten blivit såväl nationellt som internationellt uppmärksammade. Hon och John Ward leder ett svensk-egyptiskt…
Fokus på flerspråkighet i skolan
Sveriges Radio uppmärksammade vår utbildning i samband med internationella modersmålsdagen den 21 februari.
Såväl republikaner som demokrater blir mindre polariserade efter ett enkelt magiskt trick
Forskare i kognitionsvetenskap från Lunds universitet, McGill University i Kanada och Royal Holloway i Storbritannien har upptäckt att ett magiskt trick kan få såväl demokrater som republikaner att…
Presskontakter
Louice Cardell Hepp
kommunikatör
louice.cardell_hepp@kansliht.lu.se
046–222 32 42
Malin Sjöberg
kommunikatör
malin.sjoberg@kansliht.lu.se
046–222 41 34