Många kunskapstörstande besökare på Kulturnatten
Vetgiriga barn, språknördar och allmänt nyfikna besökare vimlade runt på SOL och LUX under årets Kulturnatt. De lärde sig att uttala ord rätt, hörde på orkestern Skånska mandoliner och lyssnade på…
”Mänskliga rättigheter är idag en akademisk identitet och en profession”
Den 19-20 oktober hålls den första konferensen för profilområdet för Mänskliga rättigheter - Human rights in higher education. Professor i mänskliga rättigheter och koordinator för profilområdet, Lena…
Nytt forskningstema på LINXS ska utveckla kulturarv med hjälp av neutron- och röntgentekniker
”Vi kan snart ställa forskningsfrågor vi aldrig tidigare trodde var möjliga”, säger Mikael Fauvelle som leder temat Heritage Science, som startade på LINXS, Institute of advanced Neutron and X-ray…
New research centre launched – result of Danish–Swedish collaboration
RESEARCH. The recently launched Centre for Modern European Studies (CEMES) is a Scandinavian multidisciplinary research network dedicated to advancing academic inquiry into research and education on…
Bokcirklar som lockar läsovana
Högläsning och samtal om litteratur i grupp utan krav på prestation har visat sig vara en uppskattad kulturell aktivitet och ha positiva effekter på vissa patientgruppers mående. Konceptet, som kallas…
Det förflutna blir levande med 3D
Tidigare har det varit vanligt att utföra analyser på arkeologiska platser efter det att utgrävningarna har avslutats och täckts över med jord igen. Men med en revolutionerande utveckling av digitala…
Utbytesstudenter lotsas in i studentlivet
Under torsdagen välkomnades de inkommande studenterna till HT-fakulteterna av professor Samuel Byrskog.
Dinosaurier var först med att anta ett annat perspektiv än sitt eget
Förståelsen för att andra kan ha ett annat perspektiv än ditt, är grundläggande i mänsklig socialitet. Att ta en annan persons visuella perspektiv är en komplex förmåga som uppträder hos barn först…
Därför har fideikommissen bevarats länge i Sverige
Fideikommiss var länge ett viktigt sätt för adeln i Europa att hålla samman egendom mellan generationerna. Efter år 1800 uppfattades de alltmer vara ur takt med tiden och avvecklades i land efter…
SOL-forskare belönas med Svenska Akademiens stipendium till postdoktorala språkforskare
Sandy Åkerblom är språkvetare och verksam vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet.
Den inre resan mot en hållbar framtid
Vilka förmågor behöver vi för att stödja ett mer hållbart samhälle? Under en längre tid har vi fokuserat på yttre problem som kräver tekniska, ekonomiska eller medicinska lösningar. Men för att skapa…
Öppna föreläsningar med HT-fakulteternas hedersdoktorer
Varmt välkomna till Humanistiska och teologiska fakulteternas hedersdoktorsföreläsningar 24-25 maj på LUX, Helgonavägen 3 i Lund!
Föreläsning med pionjär inom medicinsk humaniora
Rita Charon, pionjär iniom medicinsk humaniora och David Julius nobelpristagare i fysiologi eller medicin, är 2023 års hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten. Den 24 maj håller de tillsammans en…
Anna W Gustafsson får Erik Wellanders pris 2023
Anna W Gustafsson får Erik Wellanders pris för sina undersökningar av texter som social handling, av samtal och texter i vården och av utvecklingen av ordförståelse under senare tid.
Paul Linjamaa fick diplom av Kungen
Paul Linjamaa, docent i religionshistoria, mottog vid en ceremoni på Kungliga slottet i veckan sitt diplom som stipendiat och pristagare inom Bernadotteprogrammet. Stort grattis! Paul tilldelas…
Så har påskfirandet förändrats
Nöjesförbud, stängda restauranger och ödesmättade radiosymfonier på långfredagen hörde påsken till fram till 1970-talet. Gamla seder kan få det att rycka i smilbanden – men vad är det egentligen som…
Malte Persson är årets Rausingpristagare
Årets Humanist- och teologdagar på Lunds universitet inträffar 14-15 april och har temat nya horisonter. I samband med dagarnas avslutning hålls traditionsenligt Rausingföreläsningen, som i år hålls…
Jutta Haider och Olof Sundin vinner källkritikspriset ”Det gyllene förstoringsglaset 2023 – skolpriset”
I samband med Källkritikens dag den 13 mars tilldelas Jutta Haider och Olof Sundin källkritikspriset ”Det gyllene förstoringsglaset – skolpriset ”, som delas ut av Internetstiftelsen och…
Unika fynd i kungens skafferi på 500-åriga skeppet Gribshunden
De exotiska kryddorna svartpeppar, kryddnejlika, ingefära och saffran har hittats vid en marinarkeologisk utgrävning på Gribshunden, den danske Kung Hans flaggskepp, som ligger på havsbotten i…
Politik styr vår gemensamma minnesbank
Museer är samhällets kollektiva minne. Men vad är det vi ska föra över från en generation till nästa? När framgång mäts i budgetresultat politiseras och påverkas våra gemensamma minnen och kunskaper –…
Presskontakter
Louice Cardell Hepp
kommunikatör
louice.cardell_hepp@kansliht.lu.se
046–222 32 42
Malin Sjöberg
kommunikatör
malin.sjoberg@kansliht.lu.se
046–222 41 34