Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • TYSB01
Bli expert på tyska och ta del av Europas största ekonomi och ett dynamiskt kulturliv som under århundraden påverkat och influerat sin omgivning, inte minst Sverige!
Varför lära sig tyska?
Tyska är det största språket inom EU med ca 100 miljoner tysktalande främst i Tyskland, Österrike och Schweiz men även nationella minoriteter i flera andra länder. Tyska är också ett viktigt kontaktspråk i Östeuropa.
Tyskland är en ekonomisk stormakt och de tyskspråkiga länderna tillsammans är Sveriges största handelspartner. Kunskaper i tyska är därför av stor vikt om du vill arbeta inom internationell handel. Sverige är också ett stort turistland för tyskarna.
Målet med våra kurser är att du som student ska uppnå goda muntliga och skriftliga språkfärdigheter. Dessutom studerar du de tyskspråkiga ländernas kultur, samhälle och litteratur. Efter ett års studier på grundnivå har du möjlighet att bedriva utlandsstudier vid något av våra partneruniversitet. Förutom inom export- och importindustrin kan kunskaper i tyska också vara av nytta på många arbetsplatser inom exempelvis medier, turistbranschen, Utrikesdepartementet eller EU.
Kursens mål och innehåll
Målet med kursen är att du ska kunna förstå och uttrycka dig i tal på tyska i vardagliga situationer. Du ska även kunna förstå enklare tyska texter och själv kunna skriva kortare enkla texter på tyska. Ett viktigt mål är att behärska en basvokabulär bestående av frekventa ord och uttryck i tyska.
Delkurs 1: Grundläggande grammatik och textförståelse, basdel, 7,5 hp
Med hjälp av ett läromedel får du en introduktion till grundläggande tysk grammatik och tyskt ordförråd. Undervisningen består av lektioner om grammatiska moment samt övningar där du tränar läs- och hörförståelse, uttal och praktisk grammatik. Examinationen sker genom ett skriftligt prov.
Delkurs 2: Skriftlig språkfärdighet, 7,5 hp
I denna delkurs tränar du den praktiska färdigheten att använda tyska i skrift. Under lektionerna övar du din språkfärdighet för att förebereda de skriftliga inlämningsuppgifter som ingår i delkursen. Du arbetar under kursen löpande med att skriva dina texter. Examinationen sker via tre inlämningsuppgifter.
Efter kursen
Kursen motsvarar Steg 2 i moderna språk. Efter denna kurs kan du läsa Tyska: Nybörjarkurs 2, 15hp (TYSB02). Dessa båda kurser tillsammans ger behörighet att fortsätta till Tyska: Grundkurs, 1-30hp (TYSA01).
Hur går jag vidare med mina studier i tyska på universitetet?
Efter att du är klar med vår grundkurs i tyska (TYSA01) är du behörig att gå vidare till fortsättningsnivån. Du kan då välja att läsa hela fortsättningskursen under en termin (TYSA21) eller dela upp dina studier över fler terminer genom att läsa delkurserna var och en för sig som fristående kurser (TYSD04-06). Därefter kan du läsa vår kandidatkurs (TYSK02) och så småningom ta ut kandidatexamen med tyska som huvudämne. Vill du utveckla och specialisera dina kunskaper i tyska ytterligare erbjuder vi på Språk- och litteraturcentrum ett antal masterprogram för dig med kandidatexamen i tyska.
För frågor om studiegång och examen eller annat som har med utbildningen att göra, kontakta gärna vår studievägledare.
Kurstillfälle:
höstterminen 2024
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2024-09-02 – 2025-01-19
Anmälningskod:
LU-31806
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Introduktionsmöte: Måndagen den 2 september kl. 9.15 – 10.00 i SOL:A339
Lärare:
Maria Alm,
Henrik Henriksson
Information om ingående delar
- Grundläggande grammatik och textförståelse, basdel , 7,5 hp
- Skriftlig språkfärdighet , 7,5 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2025
Sen anmälan
Öppen för sen anmälan