Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • ETNA14
Vi etnologer är intresserade av hur människor skapar mening i sina liv och förståelse för sin omvärld. Detta är viktigt för att förstå varför människor gör som de gör - och inte gör. För att förstå människan som kulturvarelse, helt enkelt. Betydelsefullt är t.ex. den roll som genus, klass, etnicitet, sexualitet, kropp och funktionalitet spelar i möte mellan människor och med den sociala omgivningen.
Vardagen och det till synes triviala är särskilt spännande för oss etnologer, då vi gärna går in köksingången för att få syn på "det stora genom det lilla". Det vill säga, vi vill synliggöra större samhälleliga strukturer och fenomen genom insikter om individers liv och leverne. Även ett historiskt perspektiv är viktigt, både för att förstå dåtidens människor och livsvillkor och nutidens.
Nu när du ska bli etnolog kommer du att träna upp en förståelse för hur de värderingar och normer som finns i samhället idag har uppstått och kommit att skapa de kulturella mönster som vi uppfattar som självklara och normala. "Hur kunde det bli så här?", är en fråga du kommer att kunna svara på. Utöver vetenskapliga insikter om sådant som vardagsliv, kulturmöten och historiebruk kommer utbildningen i etnologi successivt att ge dig erfarenhet av att tillämpa de metoder som behövs för att kunna genomföra en kulturanalys, och ge dig en inblick i hur det är att yrkesarbeta som etnolog.
Under terminen kommer du att successivt introduceras till etnologiämnet via fyra olika tematiska ingångar - seendet (delkurs 1), letandet (delkurs 2), kännandet (delkurs 3) och lyssnandet (delkurs 4). Dessa fyra verb är centrala för hur människor lever sina liv, men de utgör också viktiga metodologiska utgångspunkter när etnologer arbetar för att förstå dessa levda liv. När du gått igenom alla fyra delkurserna ska du, via de här fyra ingångarna, ha fått en fördjupad förståelse av vad det innebär att vara människa - och att vara etnolog.
Etnologi kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Du hittar mer information om hur du utformar din examen här:
Kurstillfälle:
vårterminen 2025
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2025-01-20 – 2025-06-08
Anmälningskod:
LU-70503
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Introduktionsmöte: Måndagen den 20 januari kl. 10.15 – 12.00 i SOL:L604
Lärare:
Paul Agnidakis,
Alma Aspeborg,
Anna Burstedt,
Kristina Ericson,
Lizette Gradén,
Karin Gustavsson,
Katarzyna Herd,
Håkan Jönsson,
Lars-Eric Jönsson,
Thomas O'dell,
Gurbet Peker,
Marsanna Petersen
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas ETNA14 - Etnologi med kulturanalytisk inriktning, grundkurs
- Bibliotekets ämnesguide Etnologi
Information om ingående delar
- Etnologiska perspektiv , 7,5 hp
- Kulturhistoriska perspektiv och metoder , 7,5 hp
- Materialitet, konsumtion och kulturarv , 7,5 hp
- Berättande och folklore , 7,5 hp
Introduktionsmöte
Vårterminen 2025
Måndagen den 20 januarikl. 10.15 – 12.00
i SOL:L604
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2025
Sen anmälan
Öppen för sen anmälan
Utbildningsvägar för etnologistudenter
Läs etnologi 90 hp och fortsätt med en praktik/projekt-kurs eller ett masterprogram! Klicka här för att få veta mer!