Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • BIVB23
De textsamlingar som i judisk och kristen tradition kallas Bibeln har tillkommit under mer än tusen års tid. Under denna kurs bekantar vi oss närmare med både Gamla och Nya testamentets innehåll, tillkomsthistoria och teologiska idéer.
Vi studerar hur texterna kommit till i dialog med sina historiska sammanhang, hur israeliter och senare judar och kristna funderat kring världen, Gud och historien. Vi ägnar oss närmare åt att lära oss förstå de världar texterna växte fram i – den antika främreorientaliska miljön där den israelitiska religionen blev till, och den grekisk-romerska världen där den unga kristendomen tog sin form.
Vi bygger vidare på inledningen till Bibelvetenskapen från grundkursen i religionsvetenskap och teologi, och går långt djupare in i det vetenskapliga studiet av de bibliska texterna och deras värld. Vi övar oss också i att använda olika tolkningsmetoder för att förstå texterna och se hur olika sorters material som ryms inom Bibelns pärmar: historieskrivning, poesi, hymner, brev, uppbyggelseberättelser, vishetslitteratur och mycket mer. Vi funderar kring hur både lika och olika vi är dem som skrev de bibliska texterna – och kring hur två- eller tretusen år gamla berättelser kan påverka nutiden.
Kurstillfälle:
vårterminen 2025
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2025-01-20 – 2025-06-08
Anmälningskod:
LU-77700
Behörighet:
Grundläggande samt Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs (CTRA12 / CTRD12 / CTRA11 / CTRD01) eller Religionsvetenskap: Grundkurs (CTRA10) eller motsvarande kunskaper.
Introduktionsmöte: Måndagen den 20 januari kl. 13.15 – 15.00 i LUX:B129
Lärare:
Elisabet Nord,
Magnus Zetterholm
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas BIVB23 - Bibelvetenskap: Fortsättningskurs I
- Bibliotekets ämnesguide Gamla testamentets exegetik
- Bibliotekets ämnesguide Nya testamentets exegetik
Information om ingående delar
- Gamla testamentet , 7,5 hp
- Nya testamentet , 7,5 hp