Webb-TV – videor med våra forskare

Allmän språkvetenskap

Är handskrivningen på utdöende?
Hur anpassar vi skrivandet till en digital värld utan att förlora den taktila inlärningens fördelar? Och vilka är de långsiktiga konsekvenserna av minskad användning av finmotorik i händerna? Jenny Reichwald diskuterar med gästerna Victoria Johansson, universitetslektor i Lund, Hans Presto, bildlärare, och Martin Johansson, grundskolelärare och förstelärare. Inspelat 2020. 

Skolstudion - Är handskrivningen på utdöende?

Observera andra och skriv bättre
Att kunna berätta en historia är svårt om man har språksvårigheter. Ett sätt att jobba med detta är genom observation. Språkforskarna Victoria Johansson och Åsa Wengelin berättar om en studie där mellanstadieelever fick skriva en historia medan deras klasskompisar studerade dem. Inspelat i augusti 2016.

UR-Play - Observera andra och skriv bättre

Språkstörning och flerspråkighet
Att vara flerspråkig och samtidigt ha en språkstörning innebär stora utmaningar. De specialkunskaper man har som flerspråkig kan dock innebära många fördelar. Språkforskarna Ketty Holmström, Medicinska fakulteten och Annika Andersson, HT-Fakulteterna berättar om hur mångspråkighet fungerar. Inspelat i augusti 2016.

UR-Play - Språkstörning och flerspråkighet

Hur man lär sig ett språk?
Många av oss tror att det är helt omöjligt att lära oss kinesiska eller flytande franska. Men Marianne Gullberg professor i psykolingvistik och vetenskaplig chef för humanistlaboratoriet menar att det inte stämmer. Med hjälp av en mängd tekniska mätinstrument, bland annat så kallad motion capture, försöker hon och hennes team att kartlägga hur vår omedvetna språkbearbetning går till. Inspelat 2015.

UR-Play - Hur man lär sig ett språk?

Arkeologi

The Ship That Changed the World
Brendan Foley, forskare vid Institutionen för Arkeologi och antikens historia. Inspelat 2020.   

Crafoords vetenskapsluncher

Idé- och lärdomshistoria

Sant eller falskt - vem bryr sig?
Har sanningen blivit alltmer oviktig när vi skapar våra världsuppfattningar? Är bra och övertygande berättelser viktigare än vad som faktiskt hänt? I denna debatt diskuteras även filterbubblor, myter, faktaresistens och konspirationsteorier. Medverkar gör journalisterna Jack Werner och Anders Mildner, kulturgeografen Maja Essebo och Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria. Inspelat mars 2016.

UR-Play - Sant eller falskt - vem bryr sig?

Historia

Demonstrationsfrihet och demokrati

Black lives matter visar att demonstrationer fortsatt är ett sätt att visa vilja och kamp. Visar historien att det är annorlunda i dag med sociala medier och global kommunikation eller går tågen som förr? Ett samtal med Kjell Östberg, Aysha Jones och Magnus Olofsson. Moderator: Jenny Björkman. Inspelat på Stadsmuseet i Stockholm den 12 oktober 2020. Arrangörer: Kommittén Demokratin 100 år, Riksbankens Jubileumsfond och Stadsmuseet i Stockholm.

UR Samtiden - Demonstrationsfrihet och demokrati

Kognitionsvetenskap

Idag, befinner vi oss i det som kallas den andra generationens AI-forskning med fokus på maskininlärning, alltså att AI-systemen lär sig utifrån stora mängder data med hjälp av sådant som neurala nätverk och djupinlärning. Men vi knackar också på dörren till tredje generationen, där det handlar om hur vi, människor, också blir en del av AI-systemen. Runt om i Sverige finns forskare som förbereder framtiden. Filmen ger en inblick i forskning vid Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, och WASP Humanities and Society, WASP–HS.

Wallenbergstiftelserna

Videor från HT-dagarna

Här kan du se föreläsningar från Humanist- och teologdagarna.

Läs mer  
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-04-22