Framför allt var det ett studiebesök där två märkbart intresserade och nyfikna kungligheter fick ta på sig handskar och känna på några av de makalösa praktfynd som redan gjorts i Uppåkra – bland annat ett dräktspänne med granater och ett gyllene ögonbryn som tros ha prytt en prakthjälm från järnåldern. De fick också höra den blodiga berättelsen om mästersmeden Völund, som smidde vingar för att efter en gruvlig hämnd fly från kung Nidud som tillfångatagit honom.
Myter får liv i järnålderns riksarkiv
– Den här myten som beskrivs ibland annat Didrikssagan är en berättelse som jag själv läste på biblioteket när jag var åtta år. När Völundbeslaget hittades för tio år sedan kändes figuren igen tack vare de små blodsdropparna på hans vänstra vinge, säger Per Karsten, chef för Historiska museet vid Lunds universitet.
– Uppåkra är det närmaste vi kommer ett riksarkiv för järnåldern, konstaterar Per Karsten.
Efter en lunch med donatorer, universitetsledning, studentrepresentanter med flera, for kungaparet så ut till Uppåkra för att inför ett samlat pressuppbåd se platsen för utgrävningarna, innan den officiella invigningen ägde rum.
– Det var en mycket lyckad dag med kunglig glans där såväl fynden vid Historiska museet och den vetenskapliga undersökningen ”Hallen på Höjden” fick uppmärksamhet, säger Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi.
Evelina Lindén