5 saker du inte visste om midsommar

Publicerad den 19 juni 2019
Foto: Per Bifrost /imagebank.sweden.se

Hur lång och tung är Sveriges största midsommarstång, varför ska man samla midsommardagg och när kan det vara bra att ha lite stulet bläck hemma? Detta och lite till svarar arkivarien Patrik Sandgren på.

1. Samla midsommardagg under natten för att överföra styrka

Det finns äldre beskrivningar av hur det gick till att ”dra midsommardagg”. Daggen som kunde insamlas under natten togs exempelvis från någon annans ägor för att överföra styrkan från dennes djur till sina egna. Daggen kunde också användas till annat. I Tving i Blekinge kunde den vara en ingrediens i surdeg.
 
2. Skydda dig mot onda ögat genom att koka upp bland annat, dödas ben och nio önskningar skrivna med stulet bläck

För att skydda sig mot ”det onda ögat” går det enligt ett gammalt småländskt recept att använda sig av sju sorters blommor plockade på midsommarnatten, i hopkok med vådeldskol, nio önskningar skrivna med stulet bläck, talg från julljuset i kyrkan samt dödas ben.

3. Sveriges största midsommarstång är 25 meter hög och väger 400 kg


Sverige största midsommarstång står i Leksand, mäta 25 meter och väga 400 kilo. Resningen av stången brukar bevittnats av tiotusentals personer. Många är besökare från grannkommunen Rättvik, vilket föranlett andra Rättviksbor att vilja resa en ännu större midsommarstång (än den i Leksand).

4. Rådfråga en ko eller en gris om framtiden


Det har uppenbarligen existerat äldre idéer om att djur kunde få talförmåga under midsommarnatten. I Bäckaby i Småland kunde befolkningen smyga sig in i en lämplig ladugård och lägga sig för att lyssna till djuren som också var synska. Vad djuren sa skulle nämligen hända under resten av året.

5. Surprise! Numera behöver man inte plocka sina sju vilda blommor för att få sin tilltänkta

Att sova med sju sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten är ett känt knep för att få sin tilltänkta. Denna folktro utnyttjas även i aktuell reklam. Butiken Blomersterlandet lanserar nu sju olika sorters blommor som anses höra midsommar till; margerit, blomstertobak, dahlia, lavendel, småpetunia, tvillingsporre och lobelia.