Lika villkor för studenter
Humanistiska och teologiska fakulteterna
Respekt, tolerans och omtanke ska gälla i alla relationer. Det gäller alla kategorier som är verksamma vid universitetet: studenter, lärare, forskare och administrativ personal. Alla har ett gemensamt ansvar för att bemöta människorna omkring sig med respekt och verka för en god arbetsmiljö i alla sammanhang, vare sig det är i föreläsningssalen, i korridoren, på sociala medier eller i fikarummet.
En studiemiljö på lika villkor
Lunds universitet ska motverka diskriminering oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell identitet eller ålder för studenter och sökande till utbildningen.
Studenter med funktionsnedsättning har rätt till de pedagogiska och andra stödåtgärder som krävs för att göra undervisningen tillgänglig för studenten. Behov av stödåtgärder ska anmälas i god tid innan undervisningen startar.
Läs mer om vad diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling är.
Vem har ansvar?
Rektor vid Lunds universitet har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Det direkta ansvaret är delegerat till fakulteternas dekan och prefekter. Därutöver har alla anställda och studenter vid Lunds universitet ett ansvar att medverka till en god arbetsmiljö för både anställda och studenter.
Tydlig utredningsordning finns
Viktigt att veta är att det finns flera instanser att kontakta och vägar att gå för att få hjälp och stöd om du upplever att du inte får gehör för dina problem utan kanske blir bemött med kommentarer som att ”saker och ting sitter i väggarna” eller ”så här är det hos oss, så har vi alltid sagt”.
Läs mer under Många vägar till hjälp.
Tveka inte att ta kontakt
Det absolut viktigaste är att du vet att du alltid har rätt att få hjälp, råd och stöd om du upplever dig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Vänta inte med att söka hjälp. Tänk på att situationen inte kan hanteras vidare eller lösas om den inte kommer till ansvarigas kännedom. Du som student ska känna dig trygg i att ta kontakt om du upplever dig diskriminerad, trakasserad eller särbehandlad.
Här hittar du vem du kan kontakta.